HTML

2010.07.18. 17:35 lemezgyár

Mi az a préseléses gyártás?

Címkék: cd dvd gyártás nyomtatás sokszorosítás cdgyártás dvdgyártás cdnyomtatás dvdnyomtatás lemezgyártás

A legfontosabb, hogy 500 db CD vagy DVD gyártásánál kezdi el megérni és általában 2000 db lemez rendelése esetén nem számolnak fel költséget a nyomólemez elkészítéséhez.

Külsőleg az írott lemezhez képest az a szembetűnő különbség, hogy az adatrétegnél nem látszanak a jól ismert körök, tehát egy préselt CD-DVD lemezről első ránézésre egy laikus nem tudja megmondani, hogy van -e rajta vmi.

További érv amellett, hogy préseléssel rendelj, hogy ha megfordítod a gyanús lemezt, rögtön kiderül, hogy az adott példány tőled vagy pedig fekete forrásból származik, mivel a kalózok otthon írogatnak.

Mellette szól még, hogy tartósabb az adatfelírás és valamennyi korong pont ugyanolyan színű, mivel általában offset készítik és ez adja az elérhető legjobb minőséget. Tintasugaras technológiánál gyakran előfordul, hogy valamelyik patron fogytán van, így az elkészült lemezeid között nem találsz két teljesen egyformát. Ilyen az offset-nél nincs.

A nyomólemezt a mesterpéldány alapján készítik. A mesterpéldány az a CD vagy DVD, amit leadsz a gyárnak, és amiből jópárat szeretnél. A nyomólemez lényegében olyan, mint egy bélyegző.

Érdekesség, hogy a CD-DVD-gyárban nem kész lemezekre pecsételik a nyomólemezzel az adatréteget, hanem átlátszó kis szemcsékből álló granulátumból állíják elő a lemezt. Először egy színtelen korongot készítenek, majd ellátják egy fémes réteggel. Végül a korongnyomás is rákerül.

Nem mellékes, hogy ha sok adatod van és mindeképpen DVD9-re, azaz kétrétegű lemezre van szükséged, akkor csak a préseléses technológia jöhet szóba, mert írva ez nem előállítható.

Ugyanez igaz, ha védelmet szeretnél a lemezedre, bár ez csak egy szűk réteget pl. a játékszoftvereseket érinti. Nem minden CD-DVD sokszorosító gyár tud védelmet biztosítani, de van, ahol több közül is lehet választani.

Nem olcsó a védelem, és pont addig jó, amíg valaki fel nem töri és fel nem tölti a netre, így aki becsületesen megveszi a szoftvert, az még többet fizethet érte.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr442159167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása